Wednesday, December 21, 2016

Apam Pisang

Assalamualaikum & salam sejahtera....


Hari tu ada nampak kak Ayu Singapore update resepi apam pisang coklat kat sini. Kita ni bukan main lagi bersemangat nak buat juga sebab kebetulan kat rumah ada sikit pisang yang dibawa dari kampong. Tapi pisang tu sesuai dibuat pisang goreng. Tapi dek kerana terliur tengok apam pisang yang kak Ayu buat tu... tak kira nak juga guna buat apam.  Bila dah siap2kan semua bahan2, barulah terperasan yang serbuk coklat dah expired! Hahahaha.... nampak sangatlah tuan blog dah lama pencen buat kek atau kuih muih... sampai serbuk coklat pun boleh tamat tempoh. Sayang je... rasanya adalah dalam 2 cawan lagi serbuk coklat tu. Penyudahnya... kita campak ajelah ke dalam tong sampah. Haishhh! tak suka membazir tau.... Lenkali kena cek semua bahan2 supaya tak dibazirkan.. hmmm...

Itulah sebab kesudahan resepi kali ni hanya jadi Apam Pisang je. Tak dapatlah juga nak merasa keenakan apam pisang coklat tu. Sudahlah guna pisang tak sesuai, jadi kejadian apam pun tak cun warnanya, pucat aje. Guna pula gula perang... bertambah buruk warna apam pisang ni. TAPIIIII.... jangan tak percaya.. rasa apam ni sedap sangat2 tau. Lembut gebu sangat! Yang makan semua kata sedap... hihihi.... Biar buruk rupa asalkan sedap dimakan betul tak? Ayat penyedap hati... hihihi... Lenkali ada pisang sesuai bolehlah dicuba lagi yg versi coklat. Mesti lagi sedap! 

Ok jom tengok resepi yang MaDiHaA adaptasi dari resepi Norana copy dari myresepi je sebab nak copy dari blog kak Ayu tak boleh... hehe... Apa2pun terima kasih kak Ayu & Norana untuk resepinya...



Apam Pisang
Adaptasi dari : My resepi

Bahan-bahan
  • 2 cwn tepung gandum*
  • 2 sudu makan serbuk koko* (MaDiHaA ganti dengan tepong gandum)
  • 1 sudu teh soda bikarbonat*
  • 1 sudu teh baking powder* semua bahan diayak bersama
  • 1 sudu teh garam
  • 1 cwn pisang emas yang dilecek
  • 1 cwn minyak masak
  • 1 1/2 cawan gula perang
  • 2 biji telur (dipukul)
Cara-cara
  1. Panaskan kukusan. Pukul telur hingga berbuih dalam bekas lain.
  2. Masukkan bahan yang telah diayak ke dalam mangkuk. Masukkan bahan-bahan yang tidak diayak termasuk telur yang dipukul ke dalam adunan tadi. Gaul sebati. Masukkan dalam acuan kecil atau loyang. (MaDiHaA sapu minyak pada loyan) Kukus selama ½ jam atau sehingga masak. (jika guna acuan kecil kukus dalam 20 minit)
  3. pastikan air kukusan tidak jatuh ke dalam loyang semasa mengukus. (MaDiHaA balut penutup kukusan dengan kain bersih)
Selamat mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...